Views: 13

Mjøstårnet – pasaulē augstākā koka ēka

Būvniecības process:

Ugunsdrošības risinājumi:

Mjøstårnet dizaina koncepciju iedvesmoja Parīzes nolīgums cīņai pret klimata pārmaiņām, un tā radās kā ideja samazināt oglekļa dioksīda emisijas, vienlaikus ilgtspējīgi iepērkot koka būvmateriālus uz vietas, Norvēģijā.

Visas galvenās Mjøstårnet konstrukcijas sastāvdaļas ir izgatavotas no kokmateriāliem, sijām un kolonnām izmantojot līmēto kokmateriālu, bet galvenajām sienām, kurās ir ēkas lifts un kāpņu šahtas, tiek izmantoti šķērslīmeņi. Līmētās kolonnas tika izgatavotas ar iepriekš izurbtiem caurumiem un samontētas uz vietas vertikālās kopnēs, kuru augstums nepārsniedz piecus stāvus, nodrošinot stabilitāti pret horizontāliem un vertikāliem vēja slodzes spēkiem. Grīdas plātnes 11. un zemākam līmenim arī ir izgatavotas no koka sijām, kas pārklātas ar laminētu finiera zāģmateriālu un plānu 50 milimetru betona slāni, lai nodrošinātu akustisko un vibrācijas atbilstību būvnormatīviem, savukārt 12. līmenī un augstāk tika ieprojektētas grīdas plātnes, kas pilnībā sastāv no betona, lai palielinātu svaru un sasniegt vēlamo dinamisko uzvedību stipra vēja periodos, kas Norvēģijā nav retums.

Var redzēt atšķirību starp tikko celtas koka ēkas apdari un jau klimata ietekmē sākušos koka novecošanos, kas kādā brīdī sasniegs “Latvijas pelēkā” toni un radīs ļoti sirreālu sajūtu, jo ēkas augstums ir 85 metri. Norvēģi var!

Ja gribat pārnakšņot, tad rezervējiet numuriņu šeit: https://frich.no

Augstums 84.6 metri

Būvniecība 2016.-2019.gads

Struktūra

Floors 1 – 11

Core – Laminated Timber
Floor Spanning – Laminated Timber Beam
Columns – Laminated Timber
Lateral-Force Resisting – Timber Bracing

Floors 12 – 18

Columns – Laminated Timber
Core – Laminated Timber
Floor Spanning – Laminated Timber Beam
Floor Spanning – Non-Structural Floor Topping
Lateral-Force Resisting – Timber Bracing

Avots: YouTube