Views: 15

Publicējam Vācijas Reinzemes-Pfalcas federālās zemes 2018.gada koka būvniecības balvas kopsavilkumu, kā arī Ulrikas Hofkenes kundzes ievadrunas tulkojumu. Šī ministres ievadruna lieliski parāda, kā būtu jādomā mūsu pašvaldības vadītājiem, ja tie grib būt savas zemes patrioti un būvēt no vietējiem būvmateriāliem skaistas un ilgtspējīgas ēkas:

“Gadsimtiem pārbaudīts, dabīgs un daudzpusīgs pēc formas un funkcijas – šīs īpašības raksturo koksni kā būvmateriālu. Ikviens, kurš ar to būvē, nav uz nepareizā ceļa, bet gan domā ilgtspējīgi, efektīvi un uz nākotni orientēti.
Koksne ir izpelnījusies ļoti labu reputāciju kā inovatīvs, augsto tehnoloģiju materiāls. Tas labvēlīgi ietekmē klimatu, ir optimāls celtniecības materiāls un dod cilvēkiem darbu. Izejvielu koksnes ilgtspējīgas pieejamības pamats ir mūsu izcili apsaimniekotie meži Reinzemē-Pfalcā. Mums šeit ir vērtīgs īpašums, ar kuru mēs rīkojamies uzmanīgi. Mūsu mežsaimniecība un kokrūpniecība ir nozīmīgs darba devējs laukos. Tas ir būtisks iemesls, lai valsts valdība atbalstītu mežsaimniecības un koksnes klasteri.
Koka celtniecībai ir galvenā loma koksnes vērtību ķēdē. Koksnes gudrai pārstrādei ilgtspējīgos augsto tehnoloģiju produktos un to izmantošanai ir ievērojams ekonomiskais potenciāls, palielinoties koka būvniecības īpatsvaram, kas īpaši var gūt labumu Reinzemes-Pfalcas mežsaimniecībai un kokrūpniecībai, kas ir strukturēta kā vidēji lieli uzņēmumi.
Ir pieejami inovatīvi risinājumi ar koku gan jaunbūvēm, gan renovācijai. Datorizētās plānošanas un ražošanas metodes atbalsta pilnīgi jaunas dizaina formas. Rezultātā koksne tagad ir ieguvusi tik daudzpusīgu seju, kāda diez vai tika uzskatīta par iespējamu tikai pirms dažiem gadiem.
Balva par kokmateriālu būvniecību, ko astoto reizi kopīgi pasniedz Vides, enerģētikas, pārtikas un mežsaimniecības ministrija, Arhitektu kamera un Reinzemes-Pfalcas Valsts koksnes konsultatīvā padome, jau kļuvusi par labu tradīciju. Ar šo konkursu mūsu mērķis ir dokumentēt pozitīvo pieredzi ar mūsdienu koka būvniecību un prezentēt atdarināšanas vērtus piemērus celtniekiem, arhitektiem, inženieriem un ieinteresētai sabiedrībai. Mēs vēlamies palielināt izpratni un veicināt plašāku koksnes materiālu izmantošanu Reinzemē-Pfalcā.
Žūrijai bija jāizdara sava izvēle no daudziem kvalitatīviem pieteikumiem. Iesniegtie projekti demonstrē veiktspējas dažādību, kas iespējama ar koksni vai koksnes materiāliem.
Vēlos pateikties visiem konkursa dalībniekiem un žūrijai par ieguldījumu. Īpaši vēlos apsveikt balvas ieguvējus un novēlēt, lai šie apbalvojumi būtu stimuls visai koka būvniecības nozarei.
Esmu pārliecināta, ka koka celtniecībai nākotnē būs vēl svarīgāka loma nekā līdz šim. Ir vērtīgs uzdevums turpināt kopīgu darbu pie šī jautājuma arī turpmāk.”

Avots: Informationdienst Holz
© 2024 KOKSNE.ORG