Views: 1

Kad Koksnes inovāciju un dizaina centrs (WIDC) tika pabeigts 2014. gadā, tā bija viena no augstākajām modernajām koka ēkām Ziemeļamerikā ar astoņiem līmeņiem (oficiāli seši stāvi ar papildu starpstāvu un penthouse). Šajā laikā augstākas koka ēkas neļāva celt kanādas būvnormatīvi. Ēka tika uzbūvēta, lai izvietotu tajā Ziemeļbritānijas Kolumbijas Universitātes jauno inženierzinātņu maģistra programmu integrētajā koka dizainā. Ēkā ir atvērts ātrijs un demonstrācijas telpas, lekciju zāles, darbnīcas un laboratorijas, kā arī telpas fakultātes birojiem un klasēm.

Kā demonstrācijas projekts WIDC ne tikai demonstrē plašu vietēji iegūtu koksnes produktu un sugu klāstu, bet arī kalpo kā atkārtojama un paplašināma veidne dažādu izmēru un funkciju nākotnes augstu koka ēku būvniecībai. Ēkas forma — tīra, moderna kaste — ir apzināti veidota atturīgi. Tā vienkāršība atbilst praktiskajam un būtiskajam atkārtojamības mērķim un piešķir galveno uzmanību dažādu koku veidu skaistumam un to detaļu izsmalcinātībai.

WIDC strukturālā koncepcija ir “sausā konstrukcija”, izmantojot pielāgotas, saliekamas koka konstrukcijas sastāvdaļas, kas praktiski novērš betona izmantošanu virs pamatiem, izņemot grīdas augšējā slānī. Šī koncepcija arī ļauj eleganti un mērķtiecīgi eksponēt koksni kā apdari visā ēkā. Primāro konstrukciju veido inovatīva balstu un siju konstrukcija un iebūvētu šķērslīmeņu (CLT) grīdas paneļu kombinācija. Līmētā koka (GLULAM) sijas tiek ierāmētas līmētās koka kolonnās, kuras abas tika izvēlētas to izcilās konstrukcijas veiktspējas dēļ. Laminēts finiera zāģmateriāls (LS) tika izmantots ārsienām, ieejas nojumei, kāpnēm un citām vajadzībām. Slēptās vietās tika izmantotas paralēlo šķiedru zāģmateriālu (PSL) sijas, lai pārnestu kolonnu slodzi virs galvenā līmeņa ātrija un pētniecības laboratorijas.

Atrašanās vieta: Prince George, Kanāda.

Platība: 4820 m2

Arhitekti: Michael Green Architecture 

Arhitektu birojs ir meistars koka ēku projektēšanā un ja gribat gūt patiesu baudījumu, jums patīk arhitektūra – noteikti apskatiet!

Izmantoti sekojoši koksnes veidi:

Cross-laminated timber (CLT)

Glue-laminated timber (GLULAM)

Laminated veneer lumber (LVL)

Lumber

Parallel strand lumber (PSL)

Plywood

Siding

Izmantotās koksnes apjoms: 2233 kubikmetri CLT un GLULAM

Potenciālie CO2 ietaupījumi: 2432 metriskās tonnas CO2

Avots: KOKA INOVĀCIJAS UN DIZAINA CENTRS ( Britu Kolumbija )
© 2023 KOKSNE.ORG