Views: 10

Būsiet ievērojuši, ka mēs regulāri publicējam vācu Informationdienst Holz materiālus, pagaidām gan netulkotā veidā, jo šobrīd portālam nav kapacitātes tulkojumu publikācijām, kaut tas būtu obligāts priekšnoteikums nacionālas kokrūpniecības industrijas attīstībai – tulkojumi latviešu valodā. Ja ir kāds mecenāts, kurš gribētu šo procesu atbalstīt, tad droši varat rakstīt portāla redaktoram uz e-pastu: ivo@koksne.com. Protams līdz Vācijas līmenim mums ir ļoti tālu, bet nupat pavisam nesen 2021.gadā igauņi ir radījuši Koka arhitektūras izpētes centru – EKA PAKK.

Varat iepazīties ar to šeit: https://pakk.artun.ee/research-packages-1

Galvenie igauņu radītā centra virzieni:

EKA HüppePAKK
ir spraiga ideju kolekcija radošai pētniecībai, kurā ar dizaina sprinta un dizaina pētījumu palīdzību iesaistām Arhitektūras fakultātes studentus un pētniekus inovatīvā risinājuma nodrošināšanā.

Produkta vai risinājuma idejas meklēšana primāri ir vērsta uz konkrētu praktisku mērķi, tas ir, jaunas produkta koncepcijas atrašanu vai konkrētas ēkas projektēšanu. Meklēšana tiek veikta PAKK platformā (Pattern Buildings, sLender) vai kombinācijā ar klienta noteiktajām tehnoloģijām un metodēm un izmantojot inovatīvu veidu vai kontekstu. Rezultātā centrs sniegsim dažādas idejas, kuru pamatā ir īss apraksts, kas bieži vien arī apstrīd noteikto ietvaru.

Ideju apkopošanas metodes:

Hakatons un mini sacensības;
Dizaina sprints;
Dizaina pētījumi specializēto studiju gaitā.

EKA LävePAKK
ir iespējama ideju projekta radoša izpētes analīze, kurā izmanto dizaina risinājumus un priekšizpēti, lai ļautu uzņēmumam izprast projekta iespējas un potenciālu.

Tā ir ēku un plānojumu ekonomisko, sociālo, tehnoloģisko, laika un organizatorisko iespēju, kā arī attiecīgās ietekmes uz vidi analīze ar mērķi izvērtēt to iespējamos risinājumus un iespējamību.

Tehniski ekonomiskais pamatojums ietver ēku iespējamo izvietojumu un tehnoloģisko risinājumu salīdzinošo analīzi, iespējamo ierobežojumu noteikšanu un projektēšanas, arhitektoniskajām, funkcionālajām, konstrukciju un tehnoloģiskajām prasībām atbilstoša rīcības plāna sastādīšanu. Priekšizpētes rezultātā tiek sastādīts pētījuma ziņojums ar ieteikumiem par iespējamiem risinājumiem.

ieguvumi:

priekšizpēte arhitektūras konkursu organizēšanai;

telpiskās attīstības plānu sastādīšana;

vides un pilsētbūvniecības situāciju analīze;

ēku konceptuālie projekti;

plānošanas rokasgrāmatas.

EKA TüvePAKK
ir sistemātisks radošs pētījums, lai radītu jaunu pētniecības jomu, kurā  iekļauj eksperimentālo izstrādi un ekspertu zināšanas, lai palīdzētu nozarei pārvarēt galvenās problēmas un attīstību ierobežojošos šķēršļus.

Eksperimentālā izstrāde ir balstīta uz zināšanām un praktisko pieredzi, kas iegūta pētījumu rezultātā un rada jaunas zināšanas ar mērķi ražot jaunus produktus, uzsākt jaunus procesus vai papildināt esošos produktus vai procesus.

Rezultātā EKA TüvePAKK radīs vērtību, ko varēs ieviest dažādās nozarēs.

TugiPAKK
Ar EKA TugiPAKK uzņēmums var sniegt ieguldījumu uz pētniecību balstītā specialitātes attīstībā, sekojot līdzi inovatīvākajiem risinājumiem un atbalstot iesāktos radošos pētniecības projektus vietējās profesionālās kompetences ģenerēšanai. PAKK mērķis ir izveidot uzņēmumu komandu, kas vēlas atbalstīt pastiprinātu pētniecības iesaisti privātajā sektorā un sniegt savu ieguldījumu nozares attīstībā. Tas sniedz iespēju:

būt par atbalstītāju pētniecības centram, kas vadās pēc oglekļa neitrālas būvniecības principiem;
pirmajiem saņemt aicinājuma uz rīcību veida uzaicinājumus par finansēšanas pasākumiem;
atbalstīt nozares attīstībai nepieciešamo fundamentālo pētījumu ieviešanu un jaunu platformu izstrādi;
būt daļai no likumdošanas procesa;
dot ieguldījumu PAKK projektos ar sava produkta vai pakalpojuma konkrēto zinātību;
dot ieguldījumu pētniecībā (maģistranti un doktoranti);
izmantot PAKK projektus un saturu kā sava satura mārketinga avotu;
ievietot logotipu mūsu vietnē un sociālo mediju kontos;
iepazīstināt arhitektūras studentus ar saviem produktiem un pakalpojumiem;
atbalstīt iesāktos pētniecības projektus un atbilstošus radošos pētījumus (eksperimentālos vai teorētiskos darbus, kurus izmantojam jaunu zināšanu, parādību un novēroto faktu pamatu noteikšanai).

Kā redzams, Latvija atkal ir mazliet iepalikusi šajā jomā un laiks arī mums kustēties!

© 2024 KOKSNE.ORG
Avots: EKA PAKK