Views: 666

Šajos videoklipos mēs paviesosimies Kannamači, Gunmā, Japānā, Daikushijuku — skolā, kurā tiek apgūta tradicionālās japāņu namdaru prasmes. Mums būs iespēja apgūt vairāk galdniecības darbu, kā arī palīdzēt uzbūvēt ļoti tradicionālu japāņu māju: Itakura un Ishibadate stilā. Šie divi būvniecības stili ir sarežģīti un arī ļoti skaisti.

Itakuras mājā sienas ir izgatavotas no Sugi jeb japāņu ciedra. Šīs sienas ir plānas salīdzinājumā ar mūsdienu mājām. Biezums ir 30 mm un tām nav izolācijas. Tomēr pilnībā no koka izgatavotas mājas veselības un komforta aspektus ir grūti pārspēt. pārsteidzoši, ka ar ierobežotu izolācijas kvalitāti mājā ir pārsteidzoši vēss vasarā un silts ziemā ar uzstādīto malkas krāsni. Tā ir māja, kas paredzēta, lai parādītu, cik veselīgi var būt dzīvot pilnībā koka mājā. Ciedrs ir noderīgs, lai absorbētu smakas, GOS un pat mitrumu. Ievērojamākā lieta, iespējams, ir koka mājas mitruma kontroles spēja. Šis gan neietu cauri pie ES būvnormatīviem Latvijā, bet padomājiet labi – kāds nosaka kādā mājā Jums dzīvot un Latvijā pat Latvijas tradicionālās guļbūves neatbilst būvnormatīviem.

Išibadates stils raksturo māju celtniecību uz akmeņiem, kas Japānā ir ļoti izplatīts kā būvniecības stils. Lielākā daļa tempļu konstrukciju ir veidotas šādā veidā, un tam ir iemesls – Japāna atrodas seismiski aktīvā zonā. Zemestrīcei pakļautā lauku ēka uz akmeņiem ļauj mājai kustēties, nesakļauties un izturēt daudz lielākas vibrāciju amplitūdas, nekā māju piestiprināšana vai pieskrūvēšana pie betona plātnes. Būvniecība uz akmeņiem nodrošina draudzīgāku māju renovācijas spēju. Ja kaut kas ir jāmaina vai jāmaina, ir vieglāk parāpot zem mājas. Šis aspekts veicina tādu dzīvi, lai saimnieks arī veiktu lielāko daļu savas mājas uzturēšanas darbu.

Avots: YouTube.com
© 2023 KOKSNE.ORG