Views: 17

NASA un Japānas Aviācijas un kosmosa izpētes aģentūra (JAXA) plāno kosmosā palaist pasaulē pirmo koka satelītu, lai padarītu kosmosa lidojumus ilgtspējīgākus.

Saskaņā ar kosmosa aģentūru sniegto informāciju, LignoSat, kafijas krūzes izmēra satelīts, kas izgatavots no magnolijas koka, Zemes orbītā tiks palaists līdz 2024. gada vasarai.

Koksne nedeg un nepūst nedzīvajā kosmosa vakuumā, bet, atkārtoti nonākot Zemes atmosfērā, satelīts sadegs smalkos pelnos, padarot to par pārsteidzoši noderīgu bioloģiski noārdāmu materiālu nākamajiem satelītiem. Pēc veiksmīgas koksnes paraugu testēšanas uz Starptautiskās kosmosa stacijas (SKS) šī gada sākumā zinātnieki uzskata, ka testa satelīts ir piemērots palaišanai.

“Tika pārbaudīti trīs koksnes paraugi, un tie neuzrādīja nekādu deformāciju pēc ekspozīcijas kosmiskajā telpā,” teikts pētnieku paziņojumā maijā. “Neskatoties uz kosmosa ekstrēmo vidi, kas ietver ievērojamas temperatūras izmaiņas un intensīvu kosmisko staru un bīstamu saules daļiņu iedarbību 10 mēnešus, testi neapstiprināja sadalīšanos vai deformācijas, piemēram, plaisāšanu, deformāciju, lobīšanos vai virsmas bojājumus.”

Lai izlemtu, kuru koksni izmantot, zinātnieki uz SKS nosūtīja trīs koksnes paraugus – magnolijas, ķirša vai bērza -, lai tie tiktu turēti modulī, kas tika pakļauts kosmosa iedarbībai. Pētnieki izvēlējās satelītam magnoliju, jo ražošanas laikā ir mazāka iespēja, ka tā sadalīsies vai saplīsīs.

Šodien šī ziņa ļaus visiem magnolijas koka mīļotājiem, mēs arī esam to skaitā – mūsu birojā aug mazs magnolijas kociņš – paraudzīties uz šo skaisto koku citām acīm.

Avots: JAXA
© 2023 KOKSNE.ORG